top of page
biografie amy van boxtel

Welkom op de website van de Poppenstee uit Waspik. We zijn trots om aan u onze diverse werkzaamheden te tonen. Natuurlijk ziet u onze porseleinen “kinderen zonder grenzen”, maar daarnaast ook onze workshops, projecten op commissiebasis, poppen reparaties enz..

 

Amy van Boxel maakt “ kinderen zonder grenzen” 

Sinds 1996 na haar opleiding tot industrieel ontwerper

 

In 1986 startten haar ouders Bets en Jos van Boxel de Poppenstee naar aanleiding van de uit de hand gelopen hobby van Bets. Zij verbouwden eigenhandig een voormalige Langstraat boerderij tot galerie en atelier. De naam “stee” verwijst naar dit type boerderij. Amy werkte na het voltooien van haar opleiding aan de Academie voor Industriële vormgeving enige jaren in dit vakgebied. Toen haar ouders haar vroegen te anticiperen in het familiebedrijf hoefde ze niet lang na te denken en werkten ze bijna 20 jaar dagelijks samen aan hun porseleinen poppenkinderen en alle daar bij behorende taken.

Tegenwoordig hebben Bets en Jos zich teruggetrokken uit de dagelijkse werkzaamheden hoewel ze nog altijd aanspreekbaar zijn voor de nodige hulp of raad.

 

Amy van Boxel vindt haar inspiratie in de reizen die ze met haar gezin jaarlijks maakt. Tijdens de reizen maakt ze foto’s van kinderen en verzameld zo veel mogelijk originele stoffen en accessoires. Soms begint het idee van een pop met een prachtig geweven stof, een foto van een aansprekend gezicht of alleen maar een houding. Amy zoekt dan net zo lang in haar “verzameling” totdat het plaatje compleet is.

 

Aan de hand van de foto’s worden dan het hoofd, de armen, de benen en het lichaam geboetseerd van plasticine, een zacht blijvende klei. Belangrijk is dat de lichaamsverhoudingen meteen correct te hebben, ermee rekening houdend dat het porselein nog ± 20% krimpt. Deze uit Plasticine geboetseerde delen worden gebruikt als basis om de gipsen mallen te maken. Na het verwijderen van de plasticine vorm en langdurig drogen van het gips wordt porseleinslib in de mal gegoten. Tegen de binnenwand van de mal vormt zich een dun laagje leerharde porselein. Het overtollige porseleinslib wordt uitgegoten waarna de holle vorm uit de mal wordt gehaald. Na droging kan geschuurd worden.

 

Ogen en neusgaten worden uitgesneden, de huid wordt glad geschuurd en het gezicht verfijnd. De porseleinen onderdelen gaan dan in een speciale oven die opgestookt wordt tot 1180 °C. Een dag en een nacht wachten later heeft het porselein zijn uiteindelijke hardheid gekregen, is het gekrompen en heeft het een lichte huidskleur.  Afhankelijk van de gewenste huidskleur wordt de porseleinverf in verschillende lagen aangebracht en steeds op 780 °C gebrand. Ook de wenkbrauwen, wimpers, lippen en blos worden met porseleinverf geschilderd en ingebrand. Als laatste worden de nagels en eventueel “vuil” beschilderd.

 

Bij de assemblage worden alle onderdelen samengebracht. De porseleinen onderdelen worden rechtstreeks aan elkaar bevestigd of d.m.v. stoffen delen. De stoffen onderdelen worden opgevuld met vulwatten en verstevigd met een ijzerdraad frame zodat het lichaam in de juiste positie gezet kan worden. De meeste kinderen gaan geheel of gedeeltelijk gekleed in traditionele kleding. De poppenkleding wordt, zo mogelijk, gemaakt van originele gedragen stoffen. Na studie van model en kleurgebruik wordt de kleding in verhouding nagemaakt.

 

De kristallen ogen worden vanuit de binnenzijde in de kop gezet en in de juiste positie gefixeerd met gips. Echte haren of mohair wordt als pruik of los op de kop geplakt. Als laatste worden de echt haren bovenwimpers geplakt en de laatste details aangebracht zoals slijtsporen op kleding en schoenen evenals kleine accessoires zoals speelgoed, tasjes, bakjes enz. Iedere pop wordt geleverd met een zware kwaliteit poppenstandaard. Een pop is gelukt als die de kijker een verhaal verteld. Dat gezichtsuitdrukking, houding en kleding kloppen en het kind “levensecht” is.

 

Amy is bij voorkeur op zoek naar de schoonheid in een persoon. In iedere creatie is de liefde te zien die er in gestopt is. Het grootste compliment bestaat uit de koper die het kunstwerk waardeert en een mooi plaatsje wil geven in zijn eigen woning.

 

De poppen worden doorgaans gemaakt in een gelimiteerde oplage van 5 stuks.

Ze  worden tentoongesteld en verkocht  aan verzamelaars over de hele wereld.

 

De poppenkinderen van Amy worden voornamelijk gemaakt in een schaal van 1:2. De lengte is afhankelijk van de leeftijd van het kind en varieert van 40 – 90 cm. Een aantal maakt ze in een verhouding van 1:4 waardoor deze poppen variëren van 20 – 45 cm.

BIOGRAFIE

Wereldkinderen Poppenstee
Wereldkinderen van porselein
Wereld kinderen van porselein
Workshop poppenstee
poppenstee bets van boxtel
't Vaartje 14  •  5165 NB  Waspik  •  Netherlands  •  +31 (0)416-312134
Poppenstee Amy van Boxtel Waspik
bottom of page