Welkom op de website van De Poppenstee uit Waspik. We zijn trots om aan u onze complete collecties te tonen. Alle collecties van vroeger tot nu zijn terug te vinden.
Terug naar home

  • Dutch-Netherlands
  • English (United Kingdom)
Biografie Collecties Galerie Geschenken Nieuws Cursussen Materialen Contact
Biografie

 

 

Welkom op de website van De Poppenstee uit Waspik. We zijn trots om aan u onze complete collecties te tonen. Alle collecties van vroeger tot nu zijn terug te vinden.

 

Bets en Jos van Boxel startten in 1986 ‘de Poppenstee”. Zij verbouwden eigenhandig een voormalige boerderij tot Galerie en atelier.

 

De naam “stee” verwijst naar het type boerderij in de streek “de Langstraat”. Dochter Amy versterkte het team 10 jaar later na het voltooien van haar opleiding aan de Academie voor Industriële vormgeving. Sindsdien werken ze dagelijks samen aan hun porseleinen poppenkinderen en alle daar bij behorende taken. Het samenwerken biedt veel voordelen. Ieder heeft zijn eigen specialiteit in het familiebedrijf en men verstaat elkaar met weinig woorden.

 

Bets maakte poppen als hobby en ontwikkelde haar eigen techniek. Ze noemde haar creaties “Karakterpoppen”. Ze schreef verschillende boeken over dit onderwerp en verzorgde dagelijks cursussen in het maken van de poppen van zelfhardende klei, ijzerdraad, keukenpapier en plakband. Het maken van poppen was in die tijd zeer populair. Honderden dames en heren volgden haar aanwijzingen.

 

Door de reizen die Bets en Jos maakten en de kennismaking met porselein, stapte Bets over naar het maken van gelimiteerde porseleinen etnische poppen. Ook hierover schreef ze een boek en maakte een instructiefilm. Ze noemde deze poppen “Kinderen zonder grenzen”. Ook uit het buitenland kwam interesse voor de poppen waarvoor aanvankelijk Amy werd betrokken bij het bedrijf. De poppen werden tentoongesteld in Amerika, Frankrijk, Monaco, Duitsland en België. Uiteindelijk gaan de poppen naar verzamelaars over de hele wereld. De eerste jaren maakt Amy de verschillende stijlen die Bets doceert tijdens haar cursussen. Uiteindelijk ontwikkeld ze een eigen collectie porseleinen poppen, waarbij de maatverhouding het voornaamste verschil is met die van Bets. De poppenkinderen van Bets worden gemaakt in een schaal van 1:2. De lengte is afhankelijk van de leeftijd van het kind en varieert van 40 – 90 cm. Amy maakt ze in een verhouding van 1:4 waardoor haar poppen variëren van 20 – 45 cm. Sinds 2013 maakt Amy nu ook poppen in schaal 1:2.

 

Twee maal per jaar presenteren Bets en Amy hun nieuwe collectie. De inspiratie hiervoor komt voornamelijk voort uit de reizen die Jos, Bets en Amy nog steeds jaarlijks maken. Naast de prachtige foto’s van landschappen en gebouwen, staan in hun fotoalbums vele kinderen. Marktjes worden ter plaatse bezocht om bijpassende stoffen, sieraden en accessoires te vinden. Zo is de verzameling ontstaan die het mogelijk maakt poppen te maken uit alle werelddelen.

Soms begint het idee van een pop met een prachtig geweven stof, een foto van een aansprekend gezicht of alleen maar een houding. Bets en Amy zoeken dan net zo lang in hun “verzameling” totdat het plaatje compleet is. Aan de hand van de foto’s worden dan het hoofd, armen, benen en lichaam geboetseerd van plasticine, een zacht blijvende klei. Belangrijk is de lichaamsverhoudingen meteen correct te hebben ermee rekening houdend dat het porselein nog ± 20% krimpt. Deze uit Plasticine geboetseerde delen worden gebruikt als basis om de gipsen mallen te maken. Na het verwijderen van de plasticine vorm en langdurig drogen van het gips wordt porseleinslib in de mal gegoten. Tegen de binnenwand van de mal vormt zich een dun laagje leerharde porselein. Het overtollige porseleinslib wordt uitgegoten waarna de holle vorm uit de mal wordt gehaald. Na droging kan geschuurd worden. Ogen en neusgaten worden uitgesneden, de huid wordt glad geschuurd en het gezicht verfijnd. De porseleinen onderdelen gaan dan in een speciale oven die opgestookt wordt tot 1180 °C. Een dag en een nacht wachten later heeft het porselein zijn uiteindelijke hardheid gekregen, is het gekrompen en heeft het een lichte huidskleur.  Afhankelijk van de gewenste huidskleur wordt de porseleinverf in verschillende lagen aangebracht en steeds op 780 °C gebrand. Ook de wenkbrauwen, wimpers, lippen en blos worden met porseleinverf geschilderd en ingebrand. Als laatste worden de nagels en eventueel “vuil” beschilderd.

Bij de assemblage worden alle onderdelen samengebracht. De porseleinen onderdelen worden rechtsreeks aan elkaar bevestigd of d.m.v. stoffen delen. De stoffen onderdelen worden opgevuld met vulwatten en verstevigd met een ijzerdraad frame zodat het lichaam in de juiste positie gezet kan worden. De meeste kinderen gaan geheel of gedeeltelijk gekleed in traditionele kleding. De poppenkleding wordt, zo mogelijk, gemaakt van originele gedragen stoffen. Na studie van model en kleurgebruik wordt de kleding in verhouding nagemaakt. De kristallen ogen worden vanuit de binnenzijde in de kop gezet en in de juiste positie gefixeerd met gips. Echte haren of mohair wordt als pruik of los op de kop geplakt. Als laatste worden de echt haren bovenwimpers geplakt en de laatste details aangebracht zoals slijtsporen op kleding en schoenen, kleine accessoires zoals speelgoed, tasjes, bakjes enz. Iedere pop wordt geleverd met een zware kwaliteit poppenstandaard, die ook in eigen huis vervaardigd wordt.

Een pop is gelukt als die de kijker een verhaal verteld. Dat gezichtsuitdrukking, houding en kleding kloppen en het kind “levensecht” is. Bets en Amy zijn bij voorkeur op zoek naar de schoonheid in een persoon. In iedere creatie is de liefde te zien die er in gestopt is. Het grootste compliment bestaat uit de koper die het kunstwerk waardeert en een mooi plaatsje wil geven in zijn eigen woning.


● NIEUWE Collectie - januari 2015 - Kinderen zonder grenzen (Bets van Boxel)
● NIEUWE Collectie - januari 2015 (Amy van Boxel)
● Collectie - augustus 2014 - Children of the world (Bets van Boxel)
● Collectie - augustus 2014 (Amy van Boxel)


Bekijk meer collecties